Stockholmer teer mild gebrand

Stockholmer teer mild gebrand (Dalbränd trätjära) van Bohus Coatings is een originele Zweedse traditioneel gestookte goudbruine houtteer van verfijnde kwaliteit ter bescherming van zachte houtsoorten. Houtteer conserveert hout en geeft het een karakteristiek natuurlijk aanzien. Stockholmer teer mild gebrand van Bohus Coatings is een zuiver natuurproduct en bestaat voor 100% uit houtteer.

Verfijnde kwaliteit

Deze houtteer is traditioneel gestookt , waarbij voornamelijk de harsrijke stobben van de grove den gebruikt worden. Resultaat is een zuivere goudbruine houtteer met een verhoogd harsgehalte. Door hout te behandelen met houtteer maakt men gebruik van de natuurlijke stoffen die bomen gebruiken als afweermechanisme tegen bijvoorbeeld insecten, schimmels en algen. Stockholmer teer mild gebrand wordt gebruikt ter bescherming van hout daar waar verhoogde eisen worden gesteld aan kleur en prestatie.

Toepassing

Voor buitengebruik, ter bescherming van zachte houtsoorten. Toe te passen op bijvoorbeeld houten schuren, schuttingen, omheiningen, beschoeiingen, boten, steigers en molens. Stockholmer teer heeft een antiseptische werking en wordt veterinair gebruikt voor klauw- en hoefbehandeling. Tevens wordt het gebruikt als ingrediënt voor huidzalven, zepen en shampoos.

Eigenschappen

Goudbruin
Dik vloeibaar
Oplosmiddelvrij
Weerbestendig
Ademend
Impregnerend
Beschermt het hout tegen uitdroging en scheurvorming
Schimmelwerend, beschermt tegen houtrot en insectenvraat
Karakteristieke geur

Onderhoud met houtteer

Houtteer is een houteigen product dat na verloop van tijd in het hout dringt. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van o.a. de weersomstandigheden, (on)behandeld hout, ruw of geschaafd hout. Een bescherming met houtteer bouwt men in feite op, waarbij iedere onderhoudsbehandeling bijdraagt aan een verdere verzadiging van het hout . Ook houtteer zal aan de oppervlakte net als ieder ander verduurzamingsmiddel degraderen onder invloed van zon, regen en wind. Wel zorgt de diepe impregnerende werking ervoor dat het hout altijd beschermt blijft. Verduurzaming met houtteer biedt op lange termijn voordeel, omdat onderhoudsintervallen verlengd kunnen worden naarmate men de onderhoudsbehandelingen herhaalt.

Tips

• Voor onbehandeld hout: Oppervlak dient droog en stofvrij te zijn, schuren is niet nodig. Minimaal 2 keer behandelen.

• Onderhoudsbehandeling: De teer kan direct op de oude laag aangebracht worden, oppervlak dient wel droog en stofvrij te zijn. Minimaal 1 keer behandelen.

• Voor oppervlakken die niet direct aan de zon bloot gesteld worden kan de onderhoudsbehandeling met een jaar uitgesteld worden.

• Verdun houtteer met BIAL168 (5-15%) voor een lichtere kwastverwerking, een verhoogde indringing en een kortere droogtijd.